Składniki:
- 200 g bezików
- 1 szkl. soku ananasowego
- ¼ szkl. białego wina
- 2 łyżki rumu
- 100 g cukru
- szczypta skórki z cytryny i pomarańczy
- 4 łyżeczki żelatyny
Krem:
- 1 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ kostki masła
Sposób wykonania:
- Do soku z ananasa dodać skórkę z cytrusów oraz cukier, doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Następnie odstawić do ostygnięcia po czym dodać rum oraz wino.
W miedzy czasie ułożyć beziki na talerzu a gdy galaretka zacznie tężeć zalać je.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Żółtka z dodo datkiem cukru i mąką zmiksować powoli wlewać gorące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.
Na sam koniec dodać jeszcze masło.
Całość mieszać do zgęstnienia.
Powstały krem rozsmarować na blacie bezowym i udekorować owocami.