Składniki: 5 białek 150 g cukru 100 g wiórków koksowych cytryna oliwa Sposób wykonania: Cukier zalać ¼ szkl. wody i dodać 2 łyżki oku z cytryny. Następnie trzymać na małym ogniu, aż powstanie ciągnący syrop. Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać gorący syrop. Gdy masa zacznie się odrywać od brzegów…
Tag: bezy
Ciastka
Bezy tradycyjne
by Teresa Wolna • • 0 Comments
Składniki: 12 gotowych dużych bez kostka masła 150 g cukru pudru 1 szkl. mleka skondensowanego 2 łyżki rumu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka kawy rozpuszczalnej do dekoracji Sposób wykonania: Masło zmiksować z dodatkiem cukru, w trakcie dolewać trochę mleka. Mieszać aż powstanie gładka masa, wówczas dodać jeszcze kawę rozpuszczalną. Powstałym kremem smarować bezy i sklejać…
Torty
Tort bezowy z kremem waniliowym
by Jadwiga Bartosiewicz • • 0 Comments
Składniki: 3-4 gotowe blaty bezowe 2 szkl. jogurtu waniliowego 3 łyżeczki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki likieru pomarańczowego 3 łyżki galaretki pomarańczowej Sposób wykonania: Jogurt roztrzepać razem z żółtkami i cukrem. Następnie galaretkę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku po czym dodać ją stopniowo do kremu nie przerywając miksowania. Na koniec dodać jeszcze likier. Gęsty…
Ciasta
Tort bezowy kawowy
by Paulina Jakubiec • • 0 Comments
Składniki: 2 gotowe blaty bezowe kostka masła 200 cukru pudru 3 łyzki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likier kawowego 150 g połówek orzechów pekan mały bezik ½ tabliczki gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z cukrem pudrem po czym dodać kawę, likier i dokładnie wymieszać. Połowę kremu rozsmarować blat bezowy, nóż zamaczać w gorącej wodzie…
Ciastka
Beziki z kremem kawowym
by Patrycja Osowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g gotowych małych bezików 1 ½ szkl. śmietanki 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania; Śmietankę zmiksować razem z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz kawą. Rondelek z masą postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i nadal miksować aż całość zgęstnieje,…