Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Fasola z rybną konserwą i curry Iwony

Składniki: ½  kg białej fasolki 1 rybna konserwa w oleju 2 łyżki oleju 3-4 łyżeczki  keczupu sól, pieprz do smaku przyprawa curry ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odstawić na kilka godzin  i w tej samej wodzie ugotować, odparowując  resztę wywaru. Do fasoli dodać, rozdrobnioną  rybę …

Fasola z wędzonym boczkiem i żółtym serem Iwony

Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki  keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę  opłukać, namoczyć  w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…

Fasolka z estragonem i curry Iwony

Składniki: ½ kg białej fasoli 2 cebule 15 dkg słoniny 25 dkg kiełbasy szynkowej 3 pomidory estragon, curry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę  słoninie. Pomidory umyć,…

Kalafiory w cieście

Składniki: 2 średnie kalafiory 20 dkg mąki 2jajka ¼ szklanki oleju 10 dkg masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, ostudzić i podzielić na różyczki. Z mąki, oleju, jajek i wody przygotować ciasto, doprawić do smaku solą.  W tak przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.