Składniki: 4 bulwy fenkułu pokrojone wzdłuż na plastry 3 cebule pokrojone wzdłuż na cienkie plastry 2 czerwone papryki oczyszczone, pokrojone wzdłuż na paski 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1 drobno posiekany ząbek czosnku szczypta nasion kopru 2 łyżki posiekanej bazylii, natki pietruszki i koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać…
Tag: bezmięsne
Listy
Kolby kukurydzy grillowane, glazurowane
by Patrycja Stanisz • • 0 Comments
Składniki: 6 kolb kukurydzy oliwa sól, pieprz ½ szklanki Sosu barbecue Sposób przyrządzenia: Delikatnie aby ich nie uszkodzić odciągnąć liście pokrywowe z kolby kukurydzy, usunąć włókna. Kolbę nasmarować obficie oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Liście pokrywowe ułożyć w pierwotnym położeniu tak aby szczelnie okrywały kolbę z ziarnami. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 15…
Listy
Cykoria z grilla
by Ewelina Nowak • • 0 Comments
Składniki: cykoria oliwa sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Oczyszczone cykorie przekroić wzdłuż na 2 połowy. Zrosić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec na średnio gorącym grillu zaczynając od strony przecięcia. Gdy lekko się zezłoci obrócić i opiec z drugiej strony.
Listy
Pomidory nadziewane jajkami
by Marzena Maj • • 0 Comments
Składniki: 8 pomidorów 4 jajka 4 łyżki startego żółtego sera ½ szklanki mleka 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz do smaku margaryna do posmarowania naczynia Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wybrać nasiona i płyn. Masło rozpuścić, wlać roztrzepane jajka, mleko, wsypać ser, sól, pieprz, posiekaną zieloną natką pietruszki i usmażyć na małym…
Listy
Szparagi duszone z rzodkiewką
by Jola Berger • • 0 Comments
Składniki: 1 kg oczyszczonych, świeżych szparagów pociętych na 5 cm kawałki 1 łyżka oliwy 5 pokrojonych szalotek 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w cienkie plastry 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki 1 łyżka masła sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną szalotkę, smażyć mieszając kilka minut, dodać szparagi i…