Składniki: 1 pokrojona w plastry cebula 1 duża, starta na grubej tarce marchew kilka liści kapusty lub sałaty rzymskiej 20 dkg fasolki szparagowej posiekany koper 1 pokrojony w plastry pomidor oliwa majonez Sposób przyrządzenia: Cebulę, marchew i kapustę obsmażyć na oliwie, przyprawić. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 5 minut. Pitę naciąć, napełnić wcześniej przygotowanymi składnikami,…
Tag: bezmięsne
Cukinia
Cukinia lub kabaczek duszony w pomidorach
by Alicja Gawłowska • • 0 Comments
Składniki: 1 młoda cukinia pokrojona w grubą kostkę 2 pokrojone grubo pomidory bez skóry 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki tartego imbiru śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cukinię i pomidory, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut mieszając. Gdy cukinia będzie prawie miękka dodać przyprawy i imbir, dusić kolejne 10…
Surówki
Surówka ze szpinaku, truskawek i mięty
by Alina Rzeźnik • • 0 Comments
Składniki 40 dkg listków młodego szpinaku bez łodyg 10 dkg pokrojonych na ćwiartki truskawek 2 łeżki ziaren sezamu 2 łyżki posiekanych listków mięty Dresing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki dresingu zmiksować. Na talerzykach ułożyć listki szpinaku, kopczyk truskawek, posypać miętą i sezamem, zrosić dresingiem.
Warzywa
Warzywa z grzybami w musztardowym sosie
by Alicja Mrozowska • • 0 Comments
Składniki: 2 obrane, pokrojone w kostkę marchewki 20 dkg pokrojonego w kostkę miąższu dyni 10 dkg grzybów leśnych (kurek) lub pieczarek 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu musztardowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć na małym ogniu aż zmiękną. Grzyby na małej patelni wymieszać z…