Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bekon

Sałatka 5 smaków

Składniki: 2 duże upieczone filety z kurczaka 20 plastrów upieczonego bekonu lub boczku 3 avocado 20 dkg pokruszonego sera feta sok z cytryny liście zielonej sałaty Sposób przyrządzenia: Avocado umyć, osuszyć, obrać i pokroić wzdłużnie na ósemki, natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Upieczony filet z kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry…

Smakowite ziemniaki obsmażone na drobiowym tłuszczu

Składniki: 6 dużych obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 6 plastrów bekonu 2 łyżki tłuszczu z kaczki lub gęsi 2 łyżki posiekanej naci z pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Znakomity do tej potrawy jest tłuszcz pozostały po pieczeniu drobiu, aromatyczny i smaczny. Ziemniaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. W międzyczasie…

Sałatka z kapusty i bekonu

Składniki: 25 dkg drobno cienko pokrojonej kapusty 6 plastrów bekonu lub boczku 2 łyżki octu 1/3 szklanki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bekon pokroić poprzecznie w paski, przyrumienić lekko na patelni, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oliwę zmiksować z octem, musztardą, solą i pieprzem. Kapustę wymieszać z przygotowanym sosem, ułożyć na…

Wątróbka z bekonem

Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej lub cielęcej 2 łyżki oleju 8 plastrów bekonu 2 łyżki kaparów – opcjonalnie pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzanej patelni przyrumienić plastry bekonu, odłożyć go na talerzyk. Na patelnię wlać olej, obsmażyć wątróbkę z obu stron, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i…