Składniki: 25 dkg oczyszczonych, pokrojonych w plastry pieczarek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, estragon, natka pietruszki) Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pieczarki smażyć mieszając 4 minuty, dodać zioła i po wymieszaniu smażyć jeszcze 2 minuty. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Tag: bazylia
Listy
Filet z flądry z bazyliowo serowym sosem
by Urszula Pasternek • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z flądry ¼ szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki tartego parmezanu 4 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 2 posiekane ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: W małym rondelku wymieszać bulion, ser, olej, 1,2 łyżeczki soli i posiekany czosnek, podgrzać, utrzymywać w cieple. Umyte i osuszone filety z flądry przyprawić resztą soli i…
Listy
Pomidory z bazylią z grilla
by Sandra Ziomek • • 0 Comments
Składniki: 4 duże, dojrzałe pomidory oliwa sól morska, pieprz drobno posiekana bazylia Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę, wyciąć podstawę szypułki, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Pomidory ułożyć wewnętrzną stroną do dołu na tackach aluminiowych, lekko przygnieść, piec na dobrze nagrzanym grillu 4…
Listy
Żel z bazylii
by Katarzyna Skowron • • 0 Comments
Listy
Pyszna sałatka śródziemnomorska
by Olga Kmita • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, obrane ogórki pokrojone w półplasterki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na sicie aby obsączyć je z wydzielającego się soku. W salaterce wymieszać ogórki z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 minut do lodówki.

