Skład:
- 1 bażant
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka utłuczonych przypraw (ziele angielskie, pieprz, szałwia, estragon, bazylia, skórka otarta z cytryny)
- 5dkg słoniny
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
4 udka bażancie po 200 g piec na 60 g masła sklarowanego z każdej strony po 3 minuty 200 g galaretki pigwowej wraz z 50 ml koniaku sokiem z 1 cytryny 125 ml (1/8 l) białego wina 2 łyżkami ziołowego octu dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po…
1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…
Kiedy dzika kaczka, bażant i przepiórka zostaną oskubane z pierza, wtedy można być pewnym, że na stół trafią klasyczni przedstawiciele wytwornej kuchni. Dzikie ptactwo najlepiej smakuje w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Albowiem w okresie od października do marca jest dozwolony odstrzał żyjącej w naturalnych warunkach skrzydlatej zwierzyny. Renomowane sklepy prowadzące sprzedaż dziczyzny lub specjalistyczne…