Ociągnąć pieczeń z tłuszczu, namoczyć na godzinę w zimną wodę, następnie zbić dobrze, naszpikować trochę cebulą, natrzeć solą, włożyć w rondel, podłożyć masła lub słoniny, wlać parę łyżek wody i niech się piecze, polewając ją od czasu do czasu. Gdy już jest upieczona i zrumieniona, zebrać z wierzchu tłustość, podlać trochę wodą lub śmietaną, obsypać…
Tag: baranina
Baranina
Kotlety baranie z ryżem i pomidorami
by marek • • 0 Comments
Usmażyć kotlety baranie z rusztu jak wyżej i przygotować do nich ryż w następujący sposób. Zagotować na wodzie ¼ litra ryżu, odlać wodę gorącą i przelać zimną; zasmażywszy troszkę cebuli na łyżce masła, włożyć ryż, zalać rosołem by go przykryło, wsypać pół łyżeczki papryki, posolić, stawiając na ogniu na ½ godziny, w końcu kiedy jest…
Baranina
Filet jagnięcy z roszponką i ziarnami słonecznika
by MiGd@l • • 0 Comments
Składniki: • 40 dag jagnięciny bez kości • 2 łyżki oleju • ząbek czosnku • garść roszponki • 10 dag pieczarek • czerwona cebula • żółta papryka • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki sherry • łyżeczka łagodnej musztardy • 4 łyżki oliwy • 3 dag ziaren słonecznika • sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Baranina
Jagnięcina po arabsku
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 4 świeże golonki jagnięce 8 pomidorów 2 cebule ½ szklanki oliwy 4 łyżki soku cytrynowego, po łyżeczce kminku i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki wyluzować, usunąć z powięzi, pokroić na małe kawałki wielkości 3 cm na 4 cm. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w…