Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: banan

Banany i ananas z grilla w śmietanowym sosie

Składniki: 4 twarde ale dojrzałe banany 6-8 świeżych kawałków ananasa 6 łyżek masła + ½ szklanki masła 2 łyżki cukru kryształ 1 szklanka brązowego cukru szczypta tartej gałki muszkatołowej szczypta soli ½ szklanki gęstej śmietany ½ łyżeczki olejku waniliowego Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić połowę szklanki masła, dodać brązowy cukier i śmietanę, dokładnie mieszać. Ostawić…

Kotlet wieprzowy z bananami

Składniki: 8 kotletów z karczku 2 banany 4 plastry żółtego sera sok z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Miód dokładnie wymieszać z oliwą, polać marynatą przyprawione mięso, odstawić do lodówki na około 1, 5 godziny. Banany obrać, podzielić na ćwiartki, skropić…

Pianka z galaretką truskawkową

Składniki: 2 banany 1/2 szklanki kremówki łyżeczka żelatyny op. galaretki truskawkowej Sposób przyrządzenia: Galaretkę przygotować, używając mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Banany obrać, pokroić w plasterki(kilka plasterków odłożyć do dekoracji)i ugnieść je lub zmiksować na gładką masę. Do bananów dodać śmietankę i wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać do…

Banany w rumie

Składniki: 6 bananów 3 łyżki rumu 2 łyżki masła 1 szklanka dobrej śmietany Sposób przyrządzenia: Mieszamy masło, cukier i rum, podgrzewamy w rondlu na ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. . Śmietanę bardzo mocno schładzamy i ubijamy mikserem. Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry o grubości 2 cm, podgrzewamy w przygotowanej masie 2 minuty.…

Deser bananowo-czekoladowy

Składniki: 1 budyń o smaku bananowym 1 budyń o smaku czekoladowym 1 litr mleka 2 banany 1 tabliczka czekolady(mlecznej lub gorzkiej) 2 opakowania herbatników Sposób przyrządzenia: Budynie przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Banany pokroić w plasterki, a czekoladę pokroić w kostke. Budynie, od razu po przygotowaniu przekładać do pucharków. Układać na przemian po jednej łyżce…