Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Banany i ananas z grilla w śmietanowym sosie

Składniki:

    • 4 twarde ale dojrzałe banany
    • 6-8 świeżych kawałków ananasa
    • 6 łyżek masła + ½ szklanki masła
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • szczypta soli
    • ½ szklanki gęstej śmietany
    • ½ łyżeczki olejku waniliowego


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozpuścić połowę szklanki masła, dodać brązowy cukier i śmietanę, dokładnie mieszać. Ostawić z ognia, dodać olejek waniliowy i sól. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
    W niewielkim rondlu rozpuścić masło, dodać cukier kryształ  i szczyptę tartej gałki muszkatołowej, mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. Banany i ananasa obrać, ułożyć na talerzu, polać polewą. Tak przygotowane banany i kawałki ananasa grillować na dobrze nagrzanym grillu przez około 3 minuty obracając. Podawać polane gorącym sosem śmietanowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *