Składniki:
- 4 twarde ale dojrzałe banany
- 6-8 świeżych kawałków ananasa
- 6 łyżek masła + ½ szklanki masła
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1 szklanka brązowego cukru
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ½ szklanki gęstej śmietany
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozpuścić połowę szklanki masła, dodać brązowy cukier i śmietanę, dokładnie mieszać. Ostawić z ognia, dodać olejek waniliowy i sól. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
W niewielkim rondlu rozpuścić masło, dodać cukier kryształ i szczyptę tartej gałki muszkatołowej, mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. Banany i ananasa obrać, ułożyć na talerzu, polać polewą. Tak przygotowane banany i kawałki ananasa grillować na dobrze nagrzanym grillu przez około 3 minuty obracając. Podawać polane gorącym sosem śmietanowym.