Składniki: 1 op suszonych bakłażanów ¾ szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 1 łyżka oregano Sposób wykonania: Suszone bakłażany zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoika wyparzonego wrzątkiem. Przekładać je plasterkami czosnku oraz oregano. Zalać całość oliwą z oliwek. Słoik szczelnie zakręcić i lekko…
Tag: bakłażany
Porady i Ciekawostki
Bakłażan z selerem i kaparami
by Alina Dutkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek bakłażan 4 łodygi selera ½ szkl zielonych oliwek cebula ząbek czosnku łyżka kaparów ¼ szkl przecieru pomidorowego 1 szkl wody ¼ szkl octu winnego łyżka cukru łyżeczka soli chlebek pita Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć bakłażana pokrojonego w kostkę. Następnie dodać selera pokrojonego w plasterki, posiekane oliwki, cebulę…
Porady i Ciekawostki
Bakłażany na ostro Tomka
by Tomasz Piotrowicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g bakłażanów 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 2 ½ cm imbiru 1 cebula 1 czerwona chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin ½ łyżeczki sosu chili 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1łyzka octu winnego 1 łyżeczka pieprzu 300 ml wywaru z warzyw Sposób wykonania:…
Porady i Ciekawostki
Faszerowane bakłażany z pomidorami
by Patryk Stanisławski • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Pieczona żabnica
by Marcin Świerczyński • • 0 Comments
Składniki: 675 g ogona żabnicy 5 ząbków czosnku sol pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii Sposób wykonania: Na każdym kawałku ryby zrobić małe nacięcia, w które włożyć plasterki czosnku. Następnie skropić rybę oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.…