Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: babki

Herbaciana babka

Składniki: mąka 50 dag masło 16 dag cukier 20 dag żółtka 4 sztuki mocna herbata 2 szklanki rodzynki 20 dag soda spożywcza 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 łyżeczki sól 1 szczypta skórka z cytryny starta Sposób przyrządzenia: Herbatę należy wlać do  garnuszka, dodać do niej rodzynki, wymieszać i gotować przez około 5 minut. Rodzynki…

Piaskowa babka

Składniki: 6 dag mąki pszennej 25 dag mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny 25 dag cukru 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Do margaryny wsypać cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodać żółtka a potem stopniowo oba rodzaje mąki razem z…

Babka kakaowa

Składniki: 1 szkl. mąki 10 dag margaryny 20 dag cukru pudru 3 jajka ½ szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Do margaryny wsypać cukier i całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać po 1 jajku a następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia…

Czarna babka

Składniki: 50 dag mąki 10 dag margaryny 25 dag cukru 2 jajka 2 szkl. mleka 3-4 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Do jajek dodać margarynę oraz cukier po czym całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać kakao wymieszane z proszkiem do mieszenia, mąkę oraz wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać…

Babka, która zawsze się udaje

Składniki: 50 dkg mąki i pół litra mleka 15 dkg cukru szczypta soli 2 i 1/2 dkg drożdży 10 dkg masła 5 żółtek 1 jajko bakalie skórka z cytryny wanilia olejek migdałowy cukier do posypania Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić ciepłym mlekiem. gdy zaczną rosnąć, wymieszać z niedużą ilością mąki( tak by…