Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Herbatę należy wlać do garnuszka, dodać do niej rodzynki, wymieszać i
gotować przez około 5 minut. Rodzynki należy osączyć od herbaty, zaś
napar pozostawić do wystygnięcia. Miękkie i ciepłe masło należy utrzeć z
białym cukrem powoli dodając do niego żółtka, następnie skórkę z
cytryny, przesianą mąkę wymieszaną sodą oczyszczoną i proszkiem do
pieczenia oraz solą. Do tak przygotowanego ciasta należy stopniowo
wlewać wystudzoną herbatę, następnie nadal je wyrabiać, później dodać
rodzynki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć
do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blaszki. Ciasto należy
piec około godziny, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos