Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Herbaciana babka

Składniki:

  • mąka 50 dag
  • masło 16 dag
  • cukier 20 dag
  • żółtka 4 sztuki
  • mocna herbata 2 szklanki
  • rodzynki 20 dag
  • soda spożywcza 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • skórka z cytryny starta

    Sposób przyrządzenia:
    Herbatę należy wlać do  garnuszka, dodać do niej rodzynki, wymieszać i
    gotować przez około 5 minut. Rodzynki należy osączyć od herbaty, zaś
    napar pozostawić do wystygnięcia. Miękkie i ciepłe masło należy utrzeć z
    białym cukrem powoli dodając do niego żółtka, następnie skórkę z
    cytryny, przesianą mąkę wymieszaną sodą oczyszczoną i proszkiem do
    pieczenia oraz solą. Do tak przygotowanego ciasta należy stopniowo
    wlewać wystudzoną herbatę, następnie nadal je wyrabiać, później dodać
    rodzynki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć
    do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blaszki. Ciasto należy
    piec około godziny, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *