Składniki:
Składniki: 5 jajek 2 szkl. mąki tortowej ¾ szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 1 kieliszek wódki cukier sol tłuszcz Sposób wykonania: Rodzynki zalać alkoholem i odstawić do napęcznienia. W między czasie tłuszcz utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą do powstania kremu,…
Składniki: 2 kg ziemniaków 1-2 cebule 25 dag wędzonego boczku 25 dag mielonego mięsa 3 jajka ½ szkl. śmietany 2 łyżki oleju majeranek sól pieprz tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć z nadmiaru płynu, wówczas dodać boczek,…
Składniki: po 25 dag masła i cukru 4 jajka po torebce proszku do pieczenia i cukru waniliowego 1/8 l mleka bita śmietana i kakao do dekoracji 2 łyżki kawy mokka 1/2 kg mąki tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijać po 1 jajku. Wymieszać z…
Składniki: • 250 g mąki • 40 g drożdży • 1 szkl. mleka • 100 g masła • 100 g cukru • 100 g migdałów • ½ laski wanilii • 3 jajka Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W między czasie żółtka ubić z cukrem nad…