Składniki:
-
- 350 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 2/3 kostki margaryny
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa, orzechy do posypania
Sposób wykonania:
Margarynę z 1 łyżką cukru ucieramy na puch, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. Do masy wlewamy mleko, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, po łyżce dodajemy do ciasta. Ubitą z białek pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do formy (średnica 23cm), do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy, wykładamy na białą część, łyżką robimy „marmurek”. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę polewamy polewą, posypujemy orzechami.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna.