Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka marmurkowa Julianny

Składniki:

    • 350 g mąki
    • 250 g cukru pudru
    • 2/3 kostki margaryny
    • 4 jajka
    • 2/3 szklanki mleka
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • cukier waniliowy
    • Polewa czekoladowa, orzechy do posypania

Sposób wykonania:
Margarynę z 1 łyżką cukru ucieramy na puch, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości.  Do masy wlewamy mleko, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, po łyżce dodajemy do ciasta. Ubitą z białek pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do formy (średnica 23cm), do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy, wykładamy na białą część, łyżką robimy „marmurek”. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę polewamy polewą, posypujemy orzechami.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *