Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- kostka masła
- op. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz
- bułka tarta
Składniki: 1 łyżka smalcu ½ łyżki margaryny cebula 2 szkl. mleka 3 garście mąki sól Sposób wykonania: Smalec razem z margaryną roztopić po czym zeszklić na nich posiekaną cebule. Gdy cebula się zeszkli wlać mleko i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać jeszcze trochę mleka.…
Składniki: 3 kg ziemniaków 30 dag słoniny 3 cebule 30 dag kiełbasy 30 dag wędzonego boczku kefir 5 łyżek mąki ½ szkl. kaszy manny 3 jajka 10 posiekanych listków mięty sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na tarce po cym doprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć. W…
Ciasto: 5 jajek 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 3 goździki ¾ szkl. kaszy krakowskiej cukier waniliowy masło bułka tarta Polewa: 1 szkl. mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 cm laski wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do niego goździki i rozgotować na papkę. Następnie doprawić…
Ciasto: 3 jajka 1 ½ szkl. jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 50 g cukru pudru 50 g maki kukurydzianej 100 g mąki pszennej skórka starta z ½ cytryny ½ szkl. mielonych migdałów masło bułka tarta Sos: 2 łyżki budyniu o smaku toffi 2 łyżki cukru 1 szkl. mleka ½ tabliczki czekolady mlecznej ½ szkl śmietanki…