Składniki:
-
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szkl ketchupu
- 4 łyżki wody
- gwiazdka anyżu
- 2 gałązki tymianku
- ½ papryczki chili
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Składniki: 1 szkl oliwy z oliwek sok i skórka strata z 2 cytryn ½ łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki likieru anyżowego 2 łyżki anyżu Sposób wykonania: Oliwę mocno podgrzać po czym zestawić ja z ognia. Następnie dodać do niej sok i skórkę z cytryny, sól, likier i anyż. Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem…
Składniki: 2,5 l spirytusu ½ szkl. anyżu 3 g anyżu 3 g goździków 6 g skórki z cytryny 4 1/2 szkl. wody 2 2/3 -4 szkl. cukru Sposób wykonania: Anyż, goździki i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić na 2-3 tygodnie po czym wódkę przecedzić i zlać a wodę zagotować dwukrotnie z dodatkiem cukru i…
Składniki: 1 szkl. cukru 8 jajek 1 ½ szkl. mąki łyżeczka anyżku cukier kryształ Sposób wykonania: posób Do jajek wsypać cukier po czym miskowaci razem około 3 minut. Po tym czasie postawić miskę z jajkami nad garnkiem w wrząca wodą i kontynuować miksowanie. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać mąkę oraz…
Składniki: 50 g imbiru 50 g mięty angielskiej 50 g szałwii 50 g anyżu 2 butelki spirytusu 3 butelki wody źródlanej Sposób wykonania:Wszystkie przyprawy zalać spirytusem i odstawić na 18 godzin.Po tym czasie wlać wodę źródlaną i całość przedestylować.