Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Składniki: ½ kg agrestu cukier woda mineralna Sposób wykonania: Agrest zmiksować razem z cukrem. Gdy skałdniki się połączą uzupełnić wodą.
Składniki: 1 kg agrestu 1 kg cukru 3/4 szkl wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić agrest. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie konsystencja dżemu. Przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Składniki: 1/2 kg agrestu (raczej kwaśnego, nie całkiem dojrzałego) 20 dag cukru 1/4 szklanki wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia, gdy powstanie syrop wrzucić do niego agrest i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż dżem stanie się szklisty. Wówczas przełożyć dżem do słoików i pasteryzować około 20 minut.