Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: agrest

Sos agrestowy do cielęciny Donaty

Składniki: 1 szkl zielonego agrestu łyżka mąki łyżka masła ½ szkl śmietany żółtko sól cukier Sposób wykonania: ½ szkl wody wlać do rondla i zagotować. Wówczas wrzucić umyty agrest i gotować na małym ogniu, aż stanie się miękki. Następnie całość zmiksować na gładką masę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym dodać masę agrestową. Całość…

Agrestówka Krystiana

Składniki: 1 kg agrestu ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Agrest dokładnie umyć, usuwając szypułki po czym lekko je rozgnieść i przełożyć do słoika. Zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni poruszać delikatnie słojem. Po tym czasie agrestówkę…

Agrest w marynacie

Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta sol 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet winny. Dodać cynamon, goździki, listek laurowy, sól oraz cukier. Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić. Wówczas włożyć do zalewy oczyszczony agrest i gotować…

Marynowany agrest

Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta soli 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Ocet winny oraz wodę wlać do rondelka. Doda cukier, sól, listek laurowy, cynamon oraz goździki. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zalewę przecedzić i dodać do niej agrest.…