Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 20 dkg fasolki szparagowej (mrożonej)
- 20 dkg brukselki (mrożonej)
- 15 dkg zielonego groszku (mrożonego)
- 20 dkg różyczek kalafiora
- 1 por
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 4 porcje wędzonki ( boczek, szynka, golonka)
- 4 parówki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- śmietana – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Rozmrożone mrożonki, wypłukać, brukselkę naciąć na krzyż u podstawy. Białą część pora obrać z zewnętrznych liści pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebelę, zeszklić, dodać ziemniaki i marchewkę, kilka minut smażyć, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 5 minut. Dodać brukselkę, kalafior, a po 10 minutach groszek, por, wędzonkę i parówki. Po 5 minutach przyprawić, dodać posiekaną natkę i ewentualnie śmietanę. Polecam, pychota.