Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prosie z grilla


Składniki:

    • młode prosie o wadze 25 – 35 kg żywej wagi
    • gruba sól morska
    • sos*


    Sposób przyrządzenia:
    Zamówioną w sklepie mięsnym lub w ubojni tuszkę młodej świnki dokładnie oczyścić z resztek szczeciny, pozbawić głowy i kopyt, umyć, osuszyć, naciąć od wewnątrz wzdłuż kręgosłupa, natrzeć solą i pozostawić zawiniętą w folię na 12 godzin w lodówce. Rozpalić grill, doskonałym dodatkiem dodanym do palących się węgli drzewnych będzie drewno uzyskane z drzew owocowych. Zapewni ono że pieczone prosie zyska dodatkowy aromat i smak. Do przygotowania tego typu potrawy potrzebny jest grill z pokrywą. Mięso kładziemy na ruszt dopiero wtedy gdy płomienie przestaną być widoczne, a kawałki żarzącego się węgla drzewnego pokryją się siwym nalotem. Pieczenie rozpoczynamy układając tuszkę wnętrzem na dół. Pieczemy mięso przez 7 godzin podsycając palenisko tak aby temperatura pod pokrywą wynosiła około 80 – 90 stopni C. Co jakiś czas dokładamy do paleniska szczapy lub gałązki z drzewa owocowego. Temperaturę taka staramy się utrzymywać przez około ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie. Po tym czasie odwracamy tuszkę, a przyrumienione lekko wnętrze smarujemy obficie sosem. Na ostatnie 30 – 40 minut pieczenia temperaturę podnosimy o 20 – 30 stopni C, aby skórka się ładnie przyrumieniła i była chrupka. Tak przygotowane prosie dzielimy na porcję i podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Inne dodatki pozostawiam Państwa inwencji i gustom.

    Sos*

    Składniki:

      • 1 litr octu winnego jabłkowego
      • 2 szklanki keczupu
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 2 łyżki czosnku w proszku
      • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
      • szczypta mielonych gożdzików
      • sól do smaku


      Sposób przyrządzenia:
      W odpowiednio dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i powoli gotować przez 15 minut mieszając aby sos się nie przypalił. Tak przygotowany sos przelewamy do czystych słoików i zamykamy. Możemy go długo przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *