Składniki:
- 2 kg ud z kurczaka
1 szklanka ryżu
1 średnia cukinia pokrojona wzdłuż na ćwiartki i w plastry
1 łyżka masła
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
2,3 szklanki zupy pieczarkowej w puszce lub zrobionej z zupy w proszku
zielenina (koperek, pietruszka) drobno posiekana
Sposób przyrządzenia:
Umyte górne części ud kurczaka zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczoną w niej ½ szklanki soli. Odstawiamy na kilka godzin.
W dużym rondlu który może być użyty do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy masło.
Gdy masło się rozgrzeje dodajemy do rondla ryż.
Podgrzewamy mieszając do momentu aż ryż nie będzie już szklisty, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i chwilę dusimy razem. W międzyczasie rozcieńczamy zupę pieczarkową.
Do rondla wlewamy zupę pieczarkową i mieszając doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku.
Dodajemy wyjętego z zalewy i opłukanego kurczaka.
Rondel wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekamy przez około 1 godzinę.
Po
wyjęciu z piekarnika potrawę po kilku minutach przekładamy do salaterki, posypujemy zieleniną i podajemy.Smacznego.