Składniki na dwie osoby:
• 1 łyżka oliwy
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku posiekany
• 2 udka z kurczaka przecięte w połowie
• 1 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 1 szczypta cukru
• 4 pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 12 zielonych fasolek szparagowych pokrojony na pół
• 12 oliwek
Sposób przyrządzenia:
Przygrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Przysmażyć cebulkę. Dodać czosnek i kurczaka, przyrumienić.
Dodać przecier pomidorowy i białe wino oraz cukier, przemieszać. Dodać pomidory, pietruszkę i fasolkę, zagotować. Przykręcić ogień, przyprawić według uznania i gotować przez około 30 minut.
Dodać oliwki i gotować przez następne 5 minut. Sos powinien być gesty i kurczak ugotowany. Dodać więcej soli i pieprzu, jeżeli potrzeba.
Podawać z ziemniakami, makaronem albo ryżem.