Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidorowo-marchewkowy krem Julii

 
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny pomidorowo-marchewkowy krem. Aby go przyrządzić ten krem potrzebujesz: pomidorów, marchewki, soku i koncentratu pomidorowego.    
 
 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 150 g marchewki 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl zagęszczonego soku pomidorowego
  • 1/4 opakowania sera feta
  • 10 listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. 
    Obraną cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszkli dodać marchewkę i pomidory. 
    Chwile trzymać na małym ogniu.
    Następnie dodać koncentrat oraz sok pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze listki bazylii i gotować około 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z rondelka.
    Dokładnie zmiksować na gadki jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Na sam koniec przed podaniem wrzucić ser feta pokrojony w kostkę. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *