Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z pistacjami Celiny

Pyszne i mocno chrupiące ciasteczka z pistacjami. Aby je wykonać będziesz potrzebować: maki pszennej, masła, jajek, białej czekolady oraz oczywiście pistacji. 
 

Składniki:

  • 80 g pistacji 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 110 g masła
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć masło (masło powinno mięć temperaturę pokojową).
    Wsypać do niego cukier i razem ucierać na puszystą masę. 
    Wówczas nie przerywając ucierania wbić jajko.
    Gdy składniki się połączą wsypać jeszcze mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałeczki oraz pistacje.
    Z wyrobionego ciasta formować okrągłe ciasteczka, lekko spłaszczyć je w dłoniach.
    Gotowe ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *