Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 łyżka masła
- olej
Farsz:
- 10 dkg pieczarek
- 1 ugotowane na twardo jajko
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulą
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Polędwicę naciąć tak, aby powstała kieszeń. Pieczarki, cebulę oraz czosnek poddusić na oliwie, schłodzić. Dodać posiekane jajko ugotowane na twardo, jako surowe, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić i wymieszać. Farsz włożyć w nacięcie w polędwicy i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem, obłożyć wiórkami masła i podlać wodą. Piec, polewając sosem, 30 minut w temperaturze 200 stopni. Powstały sos zagęścić. Podawać z ziemniakami i warzywami z wody.