Składniki:
- 1 kg średniej wielkości płoci lub karasi
- sól, pieprz
- oliwa
- natka pietruszki
Salsa:
- 1,5 szklanki drobno pokrojonego ananasa
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta otartej z cytryny skórki
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
Składniki salsy dokładnie wymieszać, na 3 godziny odstawić do lodówki. Ryby sprawić, dokładnie wypłukać. Umyte i osuszone ryby przyprawić, posmarować oliwą, do jamy brzusznej włożyć kilka gałązek pietruszki. Piec 5 do 8 minut na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie obracając. Podawać z przygotowaną salsą i pieczywem.