Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płocie lub karasie z grilla podawana z salsą

Składniki:

  • 1 kg średniej wielkości płoci lub karasi
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki

    Salsa:

  • 1,5 szklanki drobno pokrojonego ananasa
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta otartej z cytryny skórki
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty


    Sposób przyrządzenia:

    Składniki salsy dokładnie wymieszać, na 3 godziny odstawić do lodówki. Ryby sprawić, dokładnie wypłukać. Umyte i osuszone ryby przyprawić, posmarować oliwą, do jamy brzusznej włożyć kilka gałązek pietruszki. Piec 5 do 8 minut na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie obracając. Podawać z przygotowaną salsą i pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *