Składniki:
- 80 dkg filetów z łososia ze skórą
- oliwa
- sól, pieprz
Sałatka:
- 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 rozdrobniona główka sałaty lodowej
- 1 szklanka żurawiny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać ocet, oliwę, cukier sól i pieprz, dodać cebulę, dusić 1 minutę, schłodzić. Rozdrobnioną sałatę i żurawiny polać zawartością patelni, wymieszać, na 60 minut odstawić do lodówki. Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić, posmarować oliwą. Piec 5 minut na dobrze nagrzanym grillu skórą na dół. Podawać z przygotowaną salsą i pieczywem.