Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z dyni z jogurtem

Składniki:

  • 80 dag dyni
  • ¼ kostki masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder
  • jogurt doprawiony cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo po żółtku.
Następnie dodać startą na tarce dynię oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Z powstałego ciasta smażyć małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i polać jogurtem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *