Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z wędzonym indykiem, fasolą i kukurydzą

Składniki:

    • 40 dag mąki
    • 3 dag drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy
    • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

    Wykonanie:

    Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
    Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

    Sos:

    Składniki:
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 cebulka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • ½ kostki bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka ketchupu
    • sproszkowany czosnek
    • sól, mąka ziemniaczana

    Sposób przyrządzenia:

    Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.  Sos powinien być bardzo gęsty.

    Filling
    Składniki:

  • 50 dkg pokrojonego w kostkę wędzonego filetu z indyka
  • 1 pokrojona w kostkę papryka
  • 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki konserwowej kukurydzy
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 15 dkg pokrojonego w plastry sera mozzarella

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając aż staną się szkliste, dodać paprykę, fasolę i kukurydzę, smażyć mieszając 5 minut, przyprawić, wymieszać z pokrojonym filetem. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy rozłożyć zawartość patelni, obłożyć plastrami sera.
    Pieczemy 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *