Ciasto:
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.Sos:
Składniki: - 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. Sos powinien być bardzo gęsty.
Filling
Składniki:
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego selera naciowego
- 4 oczyszczone, pokrojone w paski kolorowe papryki
- 2 pokrojone w plastry pomidory
- 3 posiekane ząbki czosnku
- ½ szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz, chili
- 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i po chwili dodać paprykę i seler, dusić mieszając 5 minut, przyprawić. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy rozłożyć zawartość patelni, na niej przyprawione plastry pomidorów posypane zieleniną. Całość polać śmietaną. Pieczemy 20-25 minut.