Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Sos:
Składniki:
• 1 łyżeczka masła
• 1 cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów
• ½ kostki bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
• 1 łyżeczka ketchupu
• sproszkowany czosnek
• sól, mąka ziemniaczana
Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. Sos powinien być bardzo gęsty.
Filling
Składniki:
- 20 dkg filetów z pangi lub tilapii
- 15 dkg tartego sera
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, bardzo dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać bardzo mocno olej, obsmażyć na nim rybę po 1 minucie z każdej strony. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć filety, posypać obficie posiekaną natką i tartym serem. Pieczemy 20-25 minut.