Ciasto
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.
Filing
Składniki:
- 30 dkg tłustego twarogu
- 4 jajka
- 10 dkg tartego żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 czerwona marynowana papryka
- 20 dkg smażonych grzybów
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem, przyprawić pikantnie. Twaróg wymieszać z żółtym serem, jajkami, przyprawić. Tak przygotowane dodatki nakładać w na ciasto w następującej kolejności, warstwa z ziemniaka z dodatkami, marynowana papryka pokrojona w słomkę, grzyby i jako ostatnia twaróg z dodatkami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do