Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza salamandra

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • woda lub mleko (około 1 szklanki)
  • sól, cukier (szczypta)

Farsz:

  • 6 plasterków salami
  • 500 g pieczarek
  • 5 cebul
  • 1 papryczka chiili ( najlepiej piri piri)
  • 2 strąki papryki słodkiej
  • oregano sól i pieprz lub przyprawa do pizzy
  • 200 g sera
  • 2 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki  sosu pomidorowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę przesiać, zrobić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka – około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodać sól, cukier (szczypta), olej i roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia. Rozprowadzić przy pomocy oleju po blaszce. Cebule obrać pokroić drobno podsmażyć dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki. Przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą. 
  2. Paprykę przekroić wybrać pestki i  pokroić drobno w kostkę. Lekko podsmażyć. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę. Odrzucić pestki. 
  3. Na cieście układamy najpierw  sos pomidorowy, plastry salami. Pieczarki z cebulą oraz paprykę słodką i chilli. Posypujemy przyprawami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy starty ser na wierzch.  Podajemy z sosami. 

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez  Agatę Bublewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *