Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 3 – 4 łyżki oleju
- woda lub mleko (około 1 szklanki)
- sól, cukier (szczypta)
Farsz:
- 6 plasterków salami
- 500 g pieczarek
- 5 cebul
- 1 papryczka chiili ( najlepiej piri piri)
- 2 strąki papryki słodkiej
- oregano sól i pieprz lub przyprawa do pizzy
- 200 g sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę przesiać, zrobić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka – około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodać sól, cukier (szczypta), olej i roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia. Rozprowadzić przy pomocy oleju po blaszce. Cebule obrać pokroić drobno podsmażyć dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki. Przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą.
- Paprykę przekroić wybrać pestki i pokroić drobno w kostkę. Lekko podsmażyć. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę. Odrzucić pestki.
- Na cieście układamy najpierw sos pomidorowy, plastry salami. Pieczarki z cebulą oraz paprykę słodką i chilli. Posypujemy przyprawami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy starty ser na wierzch. Podajemy z sosami.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agatę Bublewicz