Przepis ten nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na jakimś forum kulinarnym, polecam, bo ta pizza jest naprawdę rewelacyjna!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka stołowa oliwy
- sól
- 2 średnie, gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- odrobina ketchupu
- bazylia (lub majeranek)
- sól
- utarty ząbek czosnku
- utarty mały kiszony ogórek
Dodatki:
- 25 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, szynka, parówka)
- ser żółty starty na grubej tarce
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszać ze sobą (drożdże rozkruszać w palcach i wrzucać do pozostałych składników), dodać ziemniaki . I wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się wymieszają. Jeśli ciasto nie „odchodzi od ręki” po prostu dosypać na „oko” mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka ( chodzi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Składniki sosu wymieszać i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach. Cebulę kroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Ważną rzeczą jest to żeby przed dodaniem na pizzę pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkować je na kształt prostokąta i układać na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smarować wcześniej przygotowanym sosem, układać równomiernie wszystkie pozostałe składniki, na to ogromna ilość żółtego sera startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.
Odszukałem recepturę więc podaję autora : mycha ([email protected])
4 comments for “Pizza na cienkim i chrupiącym spodzie”