Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza na cienkim i chrupiącym spodzie

Przepis ten nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na jakimś forum kulinarnym, polecam, bo ta pizza jest naprawdę rewelacyjna!

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka stołowa oliwy
  • sól
  • 2 średnie, gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki

Sos:

  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • odrobina ketchupu
  • bazylia (lub majeranek)
  • sól
  • utarty ząbek czosnku
  • utarty mały kiszony ogórek

Dodatki:

  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki
  • 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z puszki, szynka, parówka)
  • ser żółty starty na grubej tarce

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszać ze sobą (drożdże rozkruszać w palcach i wrzucać do pozostałych składników), dodać ziemniaki . I wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się wymieszają. Jeśli ciasto nie „odchodzi od ręki” po prostu dosypać na „oko” mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka ( chodzi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Składniki sosu wymieszać i także odstawić na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach. Cebulę kroić w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Ważną rzeczą jest to żeby przed dodaniem na pizzę pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkować je na kształt prostokąta i układać na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smarować wcześniej przygotowanym sosem, układać równomiernie wszystkie pozostałe składniki, na to ogromna ilość żółtego sera startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.
Odszukałem recepturę więc podaję autora : mycha (t.nagorski@wp.pl)

4 comments for “Pizza na cienkim i chrupiącym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *