Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Margarita

 

Składniki:

  • 500 g białej mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki drożdży
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ½ szkl. ciepłej wody
  • sos pomidorowy
  • 150 g mozarelli
  • 8 listków bazylii

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem oraz pieprzem.
    Następnie wlać oliwę i wyrabiać ciasto dolewając ciepłą wodę aby powstało gładkie elastyczne ciasto.
    Wówczas zagniataj je przez 10 minut na stolnicy wysypanej mąką.
    Kiedy zacznie odchodzić od reki uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę aby wyrosło.
    Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części z których uformował dwa placki, które posmarować oliwą.
    Następnie posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem oraz posiekanymi listkami bazylii.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *