Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 225 g długoziarnistego ryżu
- 700 ml rosołu z ryby
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 400 g oczyszczonych krewetek
- ser feta
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekana cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę.
Trzymać około 5 minut na ogniu po czym dodać ryż i smażyć kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
Następnie wlać wywar, dodać liść laurowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie do ryżu włożyć krewetki i wymieszać.
Zdjąć pokrywkę a przykryć garnek ściereczką i odstawić na 10 minut.
Na koniec wymieszać widelcem aby ziarna ryżu rozdzieliły się od siebie.
Przed podaniem udekorować cząsteczkami cytryny oraz oliwkami i posypać startym serem.