Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw z krewetkami

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 225 g długoziarnistego ryżu
  • 700 ml rosołu z ryby
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 400 g oczyszczonych krewetek
  • ser feta

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekana cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę.
Trzymać około 5 minut na ogniu po czym dodać ryż i smażyć kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
Następnie wlać wywar, dodać liść laurowy i doprawić  do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie do ryżu włożyć krewetki i wymieszać.
Zdjąć pokrywkę a przykryć garnek ściereczką i odstawić na 10 minut.
Na koniec wymieszać widelcem aby ziarna ryżu rozdzieliły się od siebie.
Przed podaniem udekorować cząsteczkami cytryny oraz oliwkami i posypać startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *