Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanych ziół
- sól
- pieprz
- 400 g makaronu
- 400 g mrożonej mieszanki owoców morza
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas wlać wino, doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać pomidory razem z zalewą, posiekane zioła, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Pozostawić na ogniu około 15-20 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu,
A do sosu dodać jeszcze mieszankę owoców morza i gotować ostanie 3-4 minuty.
Makaron odcedzić, wymieszać z resztą oliwy i polać sosem.