Składniki:
- olej kukurydziany
- 200 g filetów soli
- 200 g filetów żabnicy
- 4 przegrzebki
- 225 ugotowanych krewetek
- 115 g mąki z proszkiem do pieczenia
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 225 ml mleka
- 2 białka
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z mąką po czym dodać żółtko i oliwę.
Wyrabiać ciasto w trakcie mleko aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Następnie kawałki ryby maczać w cieście i smażyć partiami na silnie rozgrzanym oleju około 3-4 minut aż staną się złociste.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniki udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.