Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce morza smażone na głębokim tłuszczu

 

Składniki:

 

  • olej kukurydziany
  • 200 g filetów soli
  • 200 g filetów żabnicy
  • 4 przegrzebki
  • 225  ugotowanych krewetek
  • 115 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 225 ml mleka
  • 2 białka
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z mąką po czym dodać żółtko i oliwę.
Wyrabiać ciasto w trakcie mleko aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Następnie kawałki ryby maczać  w cieście i smażyć partiami na silnie rozgrzanym oleju około 3-4 minut aż staną się złociste.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniki udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *