Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musaka z pieczonych warzyw

 

Składniki:

 

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 400 g pomidorów z puszki z zalewą
  • 55 g greckiej fety

Sposób wykonania:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię, pokrojoną w cząstki cebulę, posiekaną paprykę i czosnek.
Całość skropić oliwą i posypać tymiankiem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30-35 minut.
Po tym czasie wyjąc połowę warzyw, pozostał połowę zalać pomidorami z zalewą i przykryć resztą warzyw.
Na wierzch wylać jajka ubite z jogurtem, doprawione solą oraz pieprzem.
Posypać jeszcze pokruszoną fetą i ponownie wstawić do piekarnika tym razem na 45-60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *