Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 300 ml greckiego jogurtu
- 400 g pomidorów z puszki z zalewą
- 55 g greckiej fety
Sposób wykonania:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię, pokrojoną w cząstki cebulę, posiekaną paprykę i czosnek.
Całość skropić oliwą i posypać tymiankiem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30-35 minut.
Po tym czasie wyjąc połowę warzyw, pozostał połowę zalać pomidorami z zalewą i przykryć resztą warzyw.
Na wierzch wylać jajka ubite z jogurtem, doprawione solą oraz pieprzem.
Posypać jeszcze pokruszoną fetą i ponownie wstawić do piekarnika tym razem na 45-60 minut.