Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna sałatka wigilijna

Składniki:

  • 50 dkg świeżego, wyfiletowanego dokładnie karpia
  • ½ szklanki soku z limonki
  • 15 dkg ugotowanej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona cienko
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone ostre papryczki bez nasion
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka posiekanych liści mięty
  • pieprz czarny grubo mielony


Sposób przyrządzenia:
Filet z karpia pokroić w kostkę 2 na 2 cm, zalać sokiem z limonki i odstawić na 4 godziny. Podczas marynowania kilkakrotnie mieszać. Filet odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać na liściach sałaty. Proszę się nie przerażać tym że ryby nie poddano obróbce cieplnej. Działanie kwasów zawartych w soku z limety sprawia że jest ona jędrna i smaczna. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *