Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka po grecku

Składniki:


  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 40 dag ugotowanego w rosole ryżu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć na pozostałym maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu, aż wyparuje sok. Dodać ryż i ketchup. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Powstałą masą obłożyć ułożone wcześniej w żaroodpornym naczyniu piersi z kurczaka. Posypać tartą bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać z grecką sałatką lub mizerią. Wskazane białe greckie wino.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *