Piersi z kurczaka po grecku
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 15 dag pieczarek
- 4 łyżki masła
- 40 dag ugotowanego w rosole ryżu
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml rosołu (może być z kostki)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć na pozostałym maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu, aż wyparuje sok. Dodać ryż i ketchup. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Powstałą masą obłożyć ułożone wcześniej w żaroodpornym naczyniu piersi z kurczaka. Posypać tartą bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać z grecką sałatką lub mizerią. Wskazane białe greckie wino.