Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka z pieczarkowo-orzechowym farszem

Składniki:


  • 4 piersi z kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • oliwa
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdym filecie kieszeń starając się aby zewnętrzne nacięcie było jak najmniejsze, przyprawić, skropić obficie sokiem z cytryny, marynować przez 1 godzinę. Na suchej patelni wyprażać orzechy do momentu aż zaczną brązowieć, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem. Wyjęte z marynaty filety napełnić farszem, spiąć nacięcie wykałaczką, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *