Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 25 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- mąka
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdym filecie kieszeń starając się aby zewnętrzne nacięcie było jak najmniejsze, przyprawić, skropić obficie sokiem z cytryny, marynować przez 1 godzinę. Na suchej patelni wyprażać orzechy do momentu aż zaczną brązowieć, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem. Wyjęte z marynaty filety napełnić farszem, spiąć nacięcie wykałaczką, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż nabiorą pięknego złotego koloru.