Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 20 dkg pieczarek
- 2 pomidory
- 2 słodkie papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Piersi pokroić w grubą kostkę, obrumienić na oliwie, dodać wino i bulion, dusić aż mięso zmięknie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona pokroić, podobnie oczyścić i pokroić paprykę. Na odrobinie oliwy obsmażyć pokrojone pieczarki, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i paprykę, chwilę razem poddusić i dołożyć do duszącego się kurczaka. Gdy składniki zmiękną przyprawić, zagęścić mąką. Podawać z pieczywem tostowym obsmażonym na oliwie i potartym czosnkiem.
2 comments for “Piersi z kurczaka po meksykańsku”