Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 5 plastrów żółtego sera
- 5 kawałków czerwonej papryki
- 6 łyżek płatków kukurydzianych
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 5 ząbków czosnku
- 4 jajka
- sól,
- pieprz
- mąka
- 4 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Filety z piersi kurczaka pociąć na plastry ,poobierać czosnek, posiekać, natrzeć sznycle. W każdym sznyclu zrobić nacięcie tak ,aby powstała kieszeń. Kotlety, oprószyć przyprawami. Kawałki papryki owinąć plastrami żółtego sera, i wsunąć w kieszeń mięsa. Otwory spiąć wykałaczkami. W talerzu roztrzepać jajka. Płatki kukurydziane wymieszać z płatkami migdałowymi. Na patelni rozgrzać olej, kotlety oprószyć mąką i zanurzyć w jajku i obtoczyć w mieszance płatków. Smażyć na jasno złoty kolor po 3-4 minuty każdej strony. Podawać gorące z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną sezonową surówką.