Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z makiem i bakaliami

 

Składniki:

  • 35 dkg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

     

    Na nadzienie:

  • 25 dkg sera białego
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg fig
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg  migdałów
  • 10 dkg cukru
  • olejek migdałowy
  • 20 dkg maku
  • 1 jajko

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ser przepuścić przez maszynkę dodać cukier, jajko, wszystko dokładnie zmiksować. Mak sparzyć dwukrotnie zmielić przez maszynkę, dodać łyżkę cukru i olejek migdałowy. Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, pokroić.  Wszystkie składniki połączyć ze serem . Przygotować ciasto z mąki, jajka i szczypty soli. Dokładnie wyrobić. Rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na każdym ułożyć farsz i formować pierożki. Gotować we wrzątku. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *