Składniki:
- 35 dkg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 25 dkg sera białego
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg fig
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów
- 10 dkg cukru
- olejek migdałowy
- 20 dkg maku
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Ser przepuścić przez maszynkę dodać cukier, jajko, wszystko dokładnie zmiksować. Mak sparzyć dwukrotnie zmielić przez maszynkę, dodać łyżkę cukru i olejek migdałowy. Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze serem . Przygotować ciasto z mąki, jajka i szczypty soli. Dokładnie wyrobić. Rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na każdym ułożyć farsz i formować pierożki. Gotować we wrzątku. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem.