Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z kiełbasą szynkową i pieczarkami

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 50 dag kiełbasy szynkowej
  • 15 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć na jasno złoty kolor. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić, zemleć wraz z cebulą w maszynce do mięsa. Pieczarki podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do pozostałych składników, wymieszać, ewentualnie doprawić.
Z ciasta wykrawamy  okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać  tłuszczem z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *