Składniki
Ciasto:
- 33 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- sól
Sposób przyrządzenia:
Na blacie kuchennym usypać stożek z mąki, wykonać w nim wgłębienie do którego dodajemy jajko, wodę i sól. Z tak przygotowanych składników wyrobić jednorodne, sprężyste ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką na 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
- 15 dkg wołowiny bez kości
- 15 dkg wieprzowiny lub baraniny bez kości
- 1 cebula
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso i cebulę dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić.
Z ciasta rozwałkowanego na grubość 1 do 2 mm wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pielmienie do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 8 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem sosami itp.