Przepięknie pachnący, aromatyczny pstrąg. Musisz wypróbować ten przepis. Do przyrządzenia tej ryby potrzebujesz: cytryny, masła, natki pietruszki, przypraw i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 2 średnie pstrągi
- 1 cytryna
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
-
Ryby dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Oprószyć je wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem.Do środka każdej z ryb włożyć kawałek masła.Włożyć również po kilka gałązek natki pietruszki.Na wierzchu zrobić kilka nacięć.Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki.Włożyć je w nacięcia na rybie.Tak przygotowane ryby ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 2